De ce sa filosofam ?

Sa incepem cu aceasta intrebare simpla :

  • De ce sa filosofam ?

Filosofia este din punct de vedere etimologic dragostea de intelepciune. E normal ca toata lumea sa-si doreasca intelepciune. Pana aici nu e niciun fel de contradictie, dar dificultatea de a avea acces la intelepciune sau filosofie vine din meprizarea educatiei si lipsa reflectiei . Totul este proportional, nu putem emite pretentii in niciun domeniu fara a consacra mai mult sau mai putin timp acelui domeniu. Filosofia nu este o exceptie.

Raspunsul meu preferat si cel mai simplu  la intrebarea de mai sus este dat de Platon in alegoria „Mitul pesterii” din cartea a VII a din Republica. Pentru cei care nu cunosc aceasta alegorie, puteti viziona un mic film explicativ de 2 minute aici. Totusi pentru cei care au putin timp, este mai indicata lectura ei.

Interpretarea acestei alegorii este rapsunsul la intrebarea noastra.

Sa filosofam este sa ne apropiem de lumina necesara intelegerii. Cum putem sa traim intr-adevar, daca tot ce vedem sunt umbre ? Cum putem sa traim daca tot ce auzim este doar ecou ?

Filosofia este o obligatie a omului, care prin definitie este rational. In societatea actuala, libertatea de a gandi a fost înlocuita de libertatea de exprimare. Dar ce putem exprima daca nu gândim ? Pentru a se elibera din „lanturile pesterii” trebuie depasit statutul de mesager ale unor informatii si contrainformatii induse prin prea bine numita „mass-media”, care filtreaza si aranjeaza dupa convenienta proprie.

Nu sunt un adept al teoriilor conspirationiste, nu este scopul acestui blog, dar intelepciunea ne gaseste intotdeauna adapost.

Un om intelept, este un om liber, caci nimeni nu-i poate controla ratiunea.

Pe langa libertatea pe care ne-o confera, filosofia este si sursa de placere infinita prin studiul marilor filosofi din antichitate pana in zilele noastre. Acest privilegiu al placerii este insa greu de accesat si necesita abordarea filosofiei ca stil de viata !
Indiferent insa de timpul acordat studiului filosofiei, cel mai important lucru de retinut este ca „rolul filosofiei nu este de a cunoaste orbeste citate fara rost, ci adevaratul rol este de a ne face sa iubim gandirea”. 

Acesta este si unul din rolurile acestui blog. Nu tratam istoria filosofiei, ci doar „indraznim” a filosofa intr-o lume din ce in ce mai standardizata.

Sper sa reusesc sa va deschid macar un pic apetitul pentru filosofie si pentru asta o sa revin cu subiecte ce necesita explicatii mai complexe in zilele ce urmeaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.